13 juni, 2018 Webmaster

PsykoterapiMässan 2018 – Talarintervju – Patrik Sjöberg

Patrik SjöbergHöjdhopparen Patrik Sjöberg är en av våra största idrottshjältar. Länge bar han på en mörk hemlighet, och först i vuxen ålder vågade han berätta att han under många år utsatts för sexuella övergrepp av sin tränare. I samband med inspelningen av SVT:s ”Patrik Sjöberg i terapi” sätter sig Patrik skeptiskt i terapifåtöljen, för att se om det går att bearbeta de relationsproblem han har. Nu vill han, tillsammans med psykologen Rebecka Malm, arbeta för att avdramatisera terapi och psykologi för de skeptiska, så att fler kan få hjälp. Vi passade på att prata med Patrik, som även är bokaktuell i september på just detta tema, inför hans medverkan på PsykoterapiMässan.

Varför är det så viktigt att kunna prata öppet om psykoterapi?
Det är viktigt på många olika sätt, jag tror att alla behöver prata av sig både om man har stora och små problem. Att gå och hålla massa saker inombords skapar bara större problem.

Är terapi fortfarande tabubelagt för vissa?
Ja, bland män är det väldig tabu tror jag. Män kanske är dem som behöver det mest. Det finns flera tabu med att man inte ska prata om känslor och problem och man ska vara tuff och bara gå vidare och det funkar inte så jävla bra.

Hur blev det så egentligen?
Hela samhället är uppbyggt på det sättet, vi är uppfostrade att man ska vara tuff och att man ska lösa saker själv och inte prata om känslor och problem över huvud taget och det sitter i.

Vad fick dig att börja gå i terapi?
Det som var den största faktorn var att vi började spela in en dokumentär och då var arbetstemat att jag skulle prova terapi och det kunde gått åt vilket håll som helst men nu fungerade det jävligt bra och det är den största anledningen. Jag kom på mig själv att jag borde gjort det för väldigt länge sedan, det hade kanske ändrat på många saker som hade gjort det lättare i mitt liv.

Vilka tips skulle du vilja ge psykoterapeuter som möter klienter som är tveksamt inställda till psykoterapi?
Att man får ett förtroende är väldigt viktigt. För min del gillar jag inte om det känns för flummigt. I mitt fall träffade jag en psykolog som spelade väldigt mycket på det logiska och hur signaler går fram i huvudet och alla dem sakerna och det kände jag fungerade.

Vad tror du vi kommer tycka är särskilt intressant att få höra under ditt och Rebecka Malms framförande på PsykoterapiMässan 2018?
Vi kommer att prata om just dessa saker vi pratat och det jag uppfattar som funkade för mig och rent allmänt att fortsätta på det spåret att det är väldigt viktigt att särskilt killar och män provar på terapi.

Missa inte Patrik Sjöbergs och Rebecka Malms föreläsning ”En terapiskeptikers terapi – Om att nå ut till en ny målgrupp” dag två på årets Psykoterapimässa. Läs hela programmet här!

Intresserad av att läsa mer om Patriks bok? Kika in här!