7 juli, 2022 Webmaster

Visualiseringsteknik – effektivt verktyg vid anknytningsbrist, negativ självbild och trauman från barndomen

Med ett par turbulenta år i ryggen står vi återigen inför den efterlängtade, och än mer aktuella, PsykoterapiMässan: ett självklart forum för dig som arbetar med, eller som vill hålla dig uppdaterad inom, kampen mot den psykiska ohälsan. På plats i Stockholm gästas vi av en lång rad namnkunniga personer som delar med sig av sina värdefulla insikter och erfarenheter – som exempelvis Marta Cullberg Weston, som håller ett föredrag på plats på temat visualisering. Vi passade på att ta en pratstund med Marta med anledning av hennes stundande medverkan:

Berätta kort om din bakgrund och hur du kom att verka inom psykoterapin
Efter att under mina psykologi-studier ha läst Freuds Drömtydning och fascinerats av den inre världen bestämde jag mig för att bli psykoanalytiker. Det blev jag också, men jag blev besviken på den terapeutiska effekten av metoden. Snubblade på 80-talet över visualiseringstekniken Symboldrama som erbjöd helt andra möjligheter att utforska den inre världen och för en reparativ approach. Har fortsatt att utveckla den metoden som nu har beteckningen Visualiserande Psykoterapi-Symboldrama.

Är det någon specifik fråga i arbetet som du brinner lite extra för?
Ju mer jag har arbetat med visualiseringsteknik, desto mer fascinerad är jag över möjligheterna att reparera skador från toxisk barndoms-stress. Många av dessa smärtsamma erfarenheter som påverkat hela personlighetsutvecklingen har man inte satt ord på tidigare. I arbetet med inre scener kan en läkningsprocess startas.

Vad gör du gärna när du inte arbetar?
Mitt arbete är så stimulerande att jag fortsätter på övertid, också med att skriva om tekniken. Men jag kopplar gärna av med lekfulla aktiviteter i alla dess former och umgänge med barn o barnbarn.

Varför är det tema som du ska tala om på mässan så aktuellt?
Visualiseringsinslagen är centrala i många olika tekniker (EMDR, Schematerapi, Rescripting i KBT och förstås i Visualiserande Psykoterapi-Symboldrama) men utan att man lyfter fram denna möjlighet att nå information från höger hjärnhalva. Som den engelska psykoterapeuten Sue Gerhard noterar så haltar verbala terapier betänkligt genom att ”den vänstra hjärnhalvan gör sig till tolk för verbalt lagrade minnen medan höger hjärnhalva inte kommer till tals.”

Varför bör man inte missa din föreläsning på PsykoterapiMässan? Vad får man med sig, i termer av kunskap, verktyg eller liknande?
Om man vill hitta vägar att få med smärtsamma ”ordlösa” erfarenheter i terapin eller få en uppdatering av visualiseringens roll i psykoterapi bör man inte missa min föreläsning. Förhoppningsvis kan man gå vidare och skaffa sig redskap för att integrera visualiserings-moment i den terapeutiska metod som man själv använder.

 

Marta Cullberg Westons föreläsning titulerad ”Visualiseringens reparativa kraft” äger rum under mässans andra dag, onsdagen den 5 oktober, kl. 08:30-09:30 (Pass 5C). Väl mött!