24 augusti, 2022 Webmaster

Ullakarin Nyberg gästar PsykoterapiMässan 2022!

Inför den stundande PsykoterapiMässan är vi stolta över att presentera Ullakarin Nyberg som talare. Ullakarin figurerar ofta i media på temat suicid och psykisk ohälsa och är aktuell som programledare i Sveriges Radios Livet med Ullakarin Nyberg. Hon var dessutom en av SR:s sommarpratare år 2021. Ullakarin är för många känd som en av Sveriges främsta experter inom suicidprevention och vi tog därför chansen att ställa några snabba frågor inför hennes medverkan på PsykoterapiMässan.

 

Hur kom det sig att du fick upp ögonen för psykisk ohälsa och psykoterapi?

Jag började som onkolog innan jag blev psykiater och arbetade i många år på Radiumhemmet; Stockholms stora cancerklinik. Redan som ung läkare märkte jag att mina patienter berättade annat för mig än för mina kollegor. Jag fick ta del av många livsberättelser utan att jag ställde särskilt många frågor. Allt sedan dess har jag funderat över hur man kan skapa förutsättningar för ett gott och förtroendefullt möte som hjälper patienten att berätta sin historia.

 

Är det någon specifik fråga i arbetet som du brinner lite extra för?

Jag anser att vi i vården ofta glömmer patientens egen expertis och kompetens. Vi formulerar ett problem och söker lösningar, utan att först ta reda på vad patienten vill ha hjälp med och vilka erfarenheter hen har av liknande situationer och hur hen har hanterat dessa. Jag försöker tänka att vi är två experter som möts och att jag alltid kan fråga patienten när jag inte förstår. Jag önskar att det här vore lika självklart som det låter.

 

Vem är du utanför det professionella – vad gör du gärna när du inte är på arbetet?

Jag tränar, sjunger i kör, läser, lagar mat och umgås med familjen. Jag har nyligen fått barnbarn och honom tillbringar jag mycket tid med.

 

Varför är temat för din medverkan – suicid – så aktuellt, enligt dig?

Självmorden ökar hos unga och minskar inte i den takt vi skulle önska i andra åldersgrupper. Varje dag tar fyra personer sitt liv i vårt välfärdsland om man räknar både säkra och osäkra självmord. Vi behöver lära oss mer om hur vi ska möta människor som inte orkar leva och hur vi kan hjälpa självmordsbenägna personer att hitta alternativ när deras lidande känns outhärdligt.

 

Varför bör man inte missa Din föreläsning på PsykoterapiMässan?

Jag utgår alltid från kunskap och erfarenhet som går att tillämpa i praktiken och är kanske den psykiater i Sverige som har mött flest personer som är drabbade av självmordets konsekvenser. De som lyssnar på mig brukar tycka att deras möten med patienter som inte orkar leva och sörjande närstående underlättas av det jag lär ut.

 

Ullakarins föreläsning ”Suicid – ny forskning” äger rum under mässans andra dag, onsdagen den 5 oktober, kl. 11:10-12:10 (Pass 7A). Väl mött!