Terapeutens misstag – om det mänskliga i terapirummet. Intervju med Elin Wesslander

Elin Wesslander, leg. psykolog, psykoterapeut, specialist i psykoterapi, är verksam i den egna firman EW Specialistpsykologi AB och har arbetat länge som kliniker, handledare och utbildare. Hennes specialintresse är att stötta behandlare att titta på sig själva för att utvecklas i sina yrkesroller. På PsykoterapiMässan kommer hon och håller i föreläsningen Terapeutens misstag – om det mänskliga i terapirummet. En föreläsning där ni får ta del av erfarna terapeuters misstag och genom det även få en titt på sig själv.

 

Berätta – vad gör du idag och hur du kom att verka inom psykoterapin?

När jag började jobba som psykolog för drygt 20 år sedan hade jag fullt fokus på att hjälpa barn och ungdomar att förstå sig själva och klara av tuffa situationer och har sedan fått chansen att arbeta med fler åldersgrupper och på senaste tiden även med oss behandlare. Det är spännande att få kliva in i en klients verklighet och tillsammans lägga pussel och ta steg framåt.

Idag arbetar jag i egen firma med framför allt handledning och utbildning av psykologer och psykoterapeuter med fokus på egen utveckling i det professionella hantverket. Sen driver jag specialistbloggen som också syftar till att främja vår utveckling.

Terapeutens misstag – om det mänskliga i terapirummet är rubriken på din föreläsning – kan du ge oss en liten hint om vad deltagarna kan förvänta sig av ditt pass?

På den här föreläsningen ges möjligheten att glänta på terapidörren och få ta del av erfarna terapeuters misstag och genom det även få en titt på sig själv. Det erbjuds igenkänning och reflektionsutrymme under passet och man får gärna komma dit med ett öppet sinne.

Varför är det så viktigt just nu tycker du?

Vi är rätt ensamma i terapiarbetet och det är lätt att tro att man också är ensam om att göra misstag. Så är det inte. Vi gör alla misstag och behöver ta hand om varandra i det och det är något som alltid är aktuellt.

Varför bör man inte missa din föreläsning på PsykoterapiMässan?

Min föreläsning vrider förhoppningsvis upp nyfikenheten på egna misstag vilket kan göra det lättare att hantera dem för egen del, tillsammans med klienter och med kollegor.

Och avslutningsvis – Vad ser du själv mest fram emot på årets mötesplats?

Jag ser fram emot att äntligen få höra Inga Dennhag prata om makt och psykoterapi. Det är ett intressant ämne där det är lätt att luras av sina blinda fläckar och fördomar. Alltid bra att påminna sig om sina privilegier och vad det kan föra med sig. Sen ser jag såklart fram emot att mingla vid Natur & Kulturs bokbord också.

 

Elin föreläser under PsykoterapiMässans andra dag: Pass 10D: Terapeutens misstag – om det mänskliga i terapirummet.

Attention Stockholm besöker utställningen – intervju med Johan Bysell inför deras medverkan

Inför eventet ställde vi några frågor till Johan Bysell på Attention Stockholm som är utställare på årets event. Här berättar han bl.a. om vilka dem är, vilka satsningar de gör nu och vad de främst ser fram emot inför årets mässa.

Du träffar Attention i utställningen – besök dem gärna och fortsätt diskussionen på plats.

 

Berätta, vem är du och vilken roll har du har inom organisationen?

Johan Bysell heter jag och arbetar som projektledare inom Attention.

Attention Stockholm kommer vara med som utställare på PsykoterapiMässan, berätta, vilka är ni?

Attention Stockholm är en lokalförening inom Riksförbundet Attention som har 20 000 medlemmar och finns representerade genom 50 lokalföreningar runt om i landet. Vi är en intresseförening för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), anhöriga och yrkesverksamma som möter målgruppen.

… varför är ni med och ställer ut i år?

Vi har lång erfarenhet av att leda samtal och samtalsgrupper och har tagit fram ett flertal material som också används inom våren. Nu hoppas vi nå ut bredare och till fler.

… görs några särskilda satsningar ni vill lyfta?

Vi har bland annat tagit fram sidan känslogrejen.se som består av 24 filmer om att bättre förstå, hantera och kommunicera känslor. Just nu arbetar vi ihop med MIND och tar fram anpassade närvaroövningar för personer med NPF inom ramen för ett projekt som heter Stillhet för rastlösa.

Vi har även skrivit böckerna ”Navigera genom stormarna – om känslor och NPF” samt ”Perspektiv som gör skillnad – meningsskapande samtal i praktiken” – en praktisk handbok om att leda samtal och samtalsgrupper samt möta personer med NPF. Förordet är skrivet av psykoterapiforskaren Scott D Miller och boken belyser ett flertal terapeutiska tekniker utifrån ett interaktivt perspektiv.

Vad ser ni mest fram emot inför dessa dagar?

Träffa och prata med personer som redan upptäckt och använder våra material. Samt nå ut till fler. Många av våra material och filmer är kostnadsfria och uppskattade att använda psykoedukativt i mötet med såväl klienter, anhöriga eller kollegialt på ett APT.

Något ni vill hälsa till alla deltagare inför PsykoterapiMässan?

Varmt välkommen att kika förbi vår monter och bläddra i våra böcker och hämta klistermärken, planscher eller våra väntrumsbroschyrer om känslogrejen.se. Våra material är kostnadsfria.

 

Länktips för mer information:
Här är exempel på tre filmer från Känslogrejen.se om att bättre förstå sina känslor:
https://känslogrejen.se/01.html

Här är exempel på sex filmer för att leda samtal som riktar sig till yrkesverksamma:
https://känslogrejen.se/05.html

Mer info om Perspektiv som gör skillnad:
https://www.adlibris.com/se/bok/perspektiv-som-gor-skillnad-meningsskapande-samtal-i-praktiken-9789177411987

Mer info om Navigera genom stormarna:
https://www.adlibris.com/se/bok/navigera-genom-stormarna-om-kanslor-och-npf-9789177411970

Anna Gerge till PsykoterapiMässan 2024

Anna Gerge är en mycket uppskattad föreläsare och är i år tillbaka på PsykoterapiMässan. Anna håller i ett av fördjupningspassen på årets mässa, med sin föreläsning om Deep Brain Reorienting, DBR – den nya psykoterapimetoden som läker trauma, chock och anknytningsskador.

Vi ställde några frågor till Anna inför hennes medverkan!

 

Berätta gärna lite kort om dig

Jag är psykoterapeut och handledare och är mycket intresserad av resursaktivering och djup läkning.

Du kommer prata om Deep Brain Reorienting, DBR, och hålla i två pass om detta – kan du ge oss en liten hint om vad deltagarna kan förvänta sig av dina pass?

Jag tror att de kommer att få syn på att det nu finns en neuroanatomisk/neurofysiologisk teori som kan hjälpa oss kliniker att förstå vad vi gör på ett helt nytt sätt.

De kommer också att förstå att de med DBR, som är en mycket relationell metod, kan hjälpa de allra mest anknytningsskadade patienterna på ett genomgripande sätt.

Vad tror du deltagarna kommer tycka är särskilt intressant att få höra under ditt framförande?

Jag tror att de kommer att uppskatta de kliniska vinjetterna.

Vilken är de största utmaningarna som du ser i yrket idag och framöver?

Tillåt mig att citera Gunnar Bohman: I Sverige omfattar vården vid psykisk problematik i huvudsak psykofarmaka samt i viss mån korta självhjälpsinsatser (kort-KBT, Internet-KBT). Andra, mer personcentrerade och kontextbaserade behandlingar, som olika typer av psykoterapier, erbjuds sällan eller inte alls (förutom för de som har egna ekonomiska resurser). Det gör att de patienter som har stora anknytningsskador och behöver ett relationellt hållande blir väldigt övergivna. Jag tycker att det är ett svek på såväl individnivå som på samhällsnivå.

Och avslutningsvis – vad ser du själv mest fram emot på årets mötesplats?

Oj, stor fråga, träffa kloka kollegor utvecklas och bidra till andras utveckling.

 

Anna föreläser under pass 5B och 6B den 24 september

5B: DEL 1: Deep Brain Reorienting, DBR – den nya psykoterapimetoden som läker trauma, chock och anknytningsskador

6B: FORTSÄTTNING DEL 2: Deep Brain Reorienting, DBR – den nya psykoterapimetoden som läker trauma, chock och anknytningsskador

Från villkorlig till autentisk självkänsla – intervju med Irena Makower

Irena Makower kommer till PsykoterapiMässan i september för att prata om självkänsla och yttre och inre motivation. Vi tog en pratstund med Irena inför hennes medverkan, om bland annat vad vi kan förvänta oss av hennes pass.

 

”Du kommer att lära dig att skilja hållbar motivation från mindre hållbar sådan och hur detta hänger ihop med självkänsla, och också hur du kan hjälpa dina patienter att leva ett mer meningsfullt liv.”

 

Berätta lite kort om dig – vad gör du idag och hur kom du att verka inom psykoterapin?

Idag arbetar jag med psykoterapi, skriver böcker, forskar och föreläser inom ämnet självkänsla. Redan på 1980-talet i Polen disputerade jag på självkänsla och när jag kom till Sverige kändes det naturligt att utbilda mig i psykoterapi. Att implementera psykologisk forskning om självkänsla inom psykoterapi öppnar intressanta möjligheter, samtidigt som det berikar forskningen. Mitt senaste forskningsprojekt handlar om minnen av personlig autenticitet och har inspirerats av patienter som efterfrågade svar på fråga vem man är och vad man vill.

Från villkorlig till autentisk självkänsla är rubriken på din föreläsning – kan du ge oss en liten hint om vad deltagarna kan förvänta sig av ditt pass?

Deltagarna kommer att få ett motivationsteoriperspektiv på självkänsla. Termerna autentisk och villkorlig självkänsla kopplas till mer och mindre hållbar motivation och livsmål. Jag kommer att prata om den mörka sidan av amerikanska drömmen. Under workshopen kommer deltagarna testa på övningar som hjälper att utforska motivation utifrån egna autobiografiska minnen och även övningar som hjälper att implementera hållbara livsmål i deras nuvarande liv.

Varför är det så viktigt just nu tycker du?

När jag söker på ordet ”autentisk person” på Google får jag upp 868 000 resultat.  I vår tid av oändliga valmöjligheter och stort personligt ansvar för hur vi lever vårt liv fascineras vi av autenticiteten. Många människor känner sig vilsna och undrar vem de är och vad de vill. Svar på dessa frågor är helt avgörande för deras självkänsla samt välmående och psykiska hälsa. Vi vet nämligen idag att ett meningsfullt livsmål är den bästa enskilda prediktorn av välmående och livslängd.

Varför bör man inte missa din föreläsning på PsykoterapiMässan? Vad får man med sig, i termer av kunskap, verktyg och liknande?

Om man träffar patienter med problematisk självkänsla som känner sig vilsna och osäkra på vem de är och vad de vill, så rekommenderar jag min workshop. Du kommer att lära dig att skilja hållbar motivation från mindre hållbar sådan och hur detta hänger ihop med självkänsla, och också hur du kan hjälpa dina patienter att leva ett mer meningsfullt liv.

Och avslutningsvis – vad ser du själv mest fram emot på årets mötesplats?

Jag ser fram emot att träffa mina kollegor. Det är många intressanta presentationer som jag vill lyssna på bl.a. panelen om psykofarmaka i dagens psykiatri, Andreas Larsson om Processbaserad KBT, samt Göran Högberg om minnesåterkonsolidering.

 

Irena Makower föreläser på PsykoterapiMässans andra dag, pass 9A: Från villkorlig till autentisk självkänsla

 

 

 

 

EG CheckWare med som utställare – intervju med Anders Bagge inför deras medverkan

Inför eventet pratade vi med Anders Bagge på EG CheckWare som är utställare på årets event. Här berättar han bl.a. om vilka dem är, vilka satsningar de gör nu och vad han själv mest ser fram emot inför dagarna.

Du träffar EG CheckWare i utställningen – besök dem gärna och fortsätt diskussionen på plats.

 

Berätta, vem är du och vilken roll har du i företaget?

Jag heter Anders Bagge och är Sales Executive på EG CheckWare i Sverige. Kortfattat innebär det att jag ansvarar för försäljningen av vår digitala plattform i Sverige, men jag har också ett nära samarbete och tät dialog med befintliga kunder.

Tillsammans med mina kollegor säkerställer jag att våra kunders, inte sällan varierande över tid, behov och önskemål tillgodoses.

 

CheckWare kommer vara med som utställare på PsykoterapiMässan, berätta, vilka är ni?

EG CheckWare har tagit en ledande position inom digital patientmedverkan i Norge och fått sina första kunder i Sverige – men självklart vill vi ha fler.
Lösningen har använts av fler än 760 000 patienter och det har genomförts över 10 miljoner digitala kartläggningar med CheckWare. Med digitala distributionsrättigheter till över 1 300 rättighetsbelagda formulär, automatiska scoreberäkningar och rapporter godkända av rättighetsinnehavare, är vi ett naturligt val för mental hälsa, missbruk och beroende.

 

Någon särskild satsning ni vill lyfta?

CheckWare är en self-service-lösning som gör det möjligt för våra kunder att automatisera hela patientförlopp. Genom att använda vårt bibliotek av vårdtjänster kan man dela och använda redan etablerade vårdtjänster med minimal resursanvändning.

 

Vad ser ni mest fram emot inför dessa dagar?

Givetvis att träffa och samtala med många, intressanta deltagare samt berätta mer om
EG CheckWare och vår digitala plattform men även såklart om vårt rättighetsarbete. Som ju är en central del i företagets filosofi.
Det ska också bli jättekul att få visa en live-demo av plattformen för de deltagare som önskar det.

 

Något ni vill hälsa till alla deltagare inför PsykoterapiMässan?

Kom och hälsa på i vår monter på mässan!

Inför stundande PsykoterapiMässan tog vi en pratstund med PsykoterapiStiftelsens ordförande Eva Wikman

Berätta lite om dig och PsykoterapiStiftelsen

Jag har varit med i PsykoterapiStiftelsens styrelse sedan hösten 2010. Mitt första uppdrag var som stiftelsesekreterare och sedan som ordförande, först tillfällig under en period då vi höll på med stadgeändringar och från några år tillbaka som ordinarie ordförande. Jag är legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut, handledare i psykoterapi och specialistpsykolog. Det är som psykoterapeut jag har min starkaste yrkesidentitet och därför är det viktigt för mig att arbeta för att psykoterapi blir tillgängligt i mycket högre utsträckning än det är nu. Viktigare än någonsin skulle jag säga eftersom psykoterapeutisk behandling inte har högsta prioritet i dag. PsykoterapiStiftelsen är ett bra forum för detta arbete.

 

Varför tycker du att man ska besöka PsykoterapiMässan i höst?

Just för att det är en mötesplats, där vi kan diskutera psykoterapins ställning och för att det är en fantastisk möjlighet att lära oss om varandras terapeutiska inriktningar. PsykoterapiMässan är ju unik i sitt slag, eftersom olika terapeutiska inriktningar med legitimationsgrundande utbildningar är representerade.

 

… och vad ser du själv mest fram emot

Att träffa kollegor och uppdatera mig inom behandlingsnyheter och det senaste inom psykoterapiforskning.

 

…något specifikt pass du är extra intresserad av

Det är svårt att välja ur detta intressanta program, men jag tycker det ska bli spännande med de kliniska mötesplatserna och med paneldiskussionen om psykofarmaka i dagens psykiatri.

 

Men fortfarande sommar – har du något smultronställe du vill tipsa om för de som ännu inte är tillbaka efter sin semester?

Jag har varit i Värmland i sommar, som jag kommer ifrån, och det finns många smultronställen där. Nu var det Borgvik, inte så långt från där jag är uppväxt, som gav mig en extra stark känsla i år.

Jag har bott i Stockholm i många år och var nyss på Fjäderholmarna, som har fina sidor lite bortom det mest turistiska.

 

Slutligen, vad vill du hälsa alla som jobbar med psykoterapi just nu?

Ge inte upp, även om det är motigt med möjligheter att få arbeta med psykoterapi nu. Jag är övertygad om att både forskning och klinisk erfarenhet talar för en bättre framtid för psykoterapin.

 

Möt Eva och PsykoterapiStiftelsen på plats på mässan i höst!